Bestyrelsesmedlem Liff Olivia Bytov har skrevet en bog om at være forældre til et barn der har kræft og senfølger

18-10-2024

Omdrejningspunktet i Liffs fortælling er, at da hendes søn får tilbagefald (leukæmi) og det forventes som det mest naturlige, at hun kan balancere hendes barns sygdom, egne traumer, livets op-og nedture, mens hun samtidig bærer over med et fattigt sundhedsvæsen.

Der er skrevet mange inspirerende og positive artikler og bøger om kræft, og alle har kendskab til store glitrende indsamlingsshows, der samler penge ind til forskning. Liff har selv været med i det hele, og hendes familie har været case i flere indsamlingsshows ligesom, der også er skrevet mange rosende artikler om hendes evne til at finde “ja-hatten frem”, når det korthus, vi kalder livet, vælter.

Men det søde, rosenrøde og pladderromaniske billede af, at børn med kræft er superhelte, og at deres pårørende kan klare det hele, hvis familien blot er positiv og optimistisk, er et krøllet glansbillede. Ingen fortæller, at forskningens forsøg bliver udøvet direkte på Liffs barn, igennem en eksperimentel behandlingsplan - det er både spektakulært og helt igennem modbydeligt at være vidne til...

Men faktum er at hun ville gøre det igen og igen, hvis det ville redde hendes søns liv - Det er et kræftfuldt dilemma."

“Kræftfuldt dilemma” er samfundskritik pakket ind i familiens oplevelser og er bestemt ikke endnu en kræftbog fyldt med håb og optimisme – nej, den er helt personlig, hudløs ærlig – på grænsen til modbydelig. Men, sådan er det at have et barn, der kæmper for livet – det er et ødelæggende mareridt.

Forfatteren bag bogen Liff Olivia Bytov er født i 1979, mor til Julius, skilt fra Julius´ far Jakob, gift med Jan, har tre hunde og har derfor altid for mange hundehår i krogene af deres lille gule hus, der ligger i skovbrynet ved Sorø. Liff udgav i 2014 sin debutbog Vilje & håb og har i over 10 år været meget involveret i kræftsagen, både som tekstforfatter, foredragsholder samt mentor, og har med tiden opnået en form for “ekspertrolle i at være pårørende”. Hun er indbegrebet af en ildsjæl og er en del af Senfølgerforeningens bestyrelse, hvor hendes fokus er at fremme viden og oplysning om børns kræftsenfølger, der desværre er et utrolig underkendt område.

 
Modtag vores nyhedsbrev

Vi sender nyhedsbreve ud til vores medlemmer ca. hver anden måned. Her kan du f.eks. læse om de seneste nyheder på senfølgeområdet og se en oversigt over vores kommende arrangementer og aktiviteter.

Ja tak, tilmeld mig