Hjælp forskerne

Vil du hjælpe forskerne med at udvikle undervisningsprogrammet TÆTTERE PÅ, som har til formål at styrke sundhedsprofessionelles kompetencer i dialogen med personer med en kræftdiagnose om seksualitet, intimitet og parforhold?

Kære dig der er, eller har været, i behandling for kræft. Vi skal i gang med at udvikle undervisningsprogrammet TÆTTERE PÅ, som har til formål at styrke sundhedsprofessionelles kompetencer i dialogen med personer med en kræftdiagnose, om seksualitet, intimitet og parforhold.

For at sikre at TÆTTERE PÅ bliver et relevant og realistisk tilbud for professionelle på kræftområdet vil vi gerne inddrage både læger, sexologer, sygeplejersker, patienter og patientorganisationer. Derfor vil vi gerne invitere dig til tre workshops, hvor du giver dine inputs til, hvordan vi skal skrue undervisningsprogrammet sammen.

Hvad kræver det af dig?

Vi håber, at du har lyst til at bidrage med dine erfaringer, holdninger og ideer ved tre workshops d. 7. og d. 21. januar og d. 25. februar 2025, alle dage kl. 12-15.30. Alle workshops afholdes hos Kræftens Bekæmpelse, Strandboulevarden 49, 2100 København Ø. Vi sørger for forplejning, inkl. frokost. 

Workshoppen er vigtig, fordi...

Vi ved fra forskning, at kræftpatienter er i øget risiko for at udvikle seksuelle og parforholdsmæssige problemer, både under og efter behandlingen, og at dette kan nedsætte deres livskvalitet. Kræftpatienter vil typisk gerne tale om seksualitet og intimitet, men kun få sundhedsprofessionelle inviterer til denne dialog. Der eksisterer et ærgerligt "tovejstabu", hvor både patienter og sundhedsprofessionelle er tilbageholdende. Nogle sundhedsprofessionelle er bekymrede for, om de har viden, færdigheder og tid nok til at tage emnet op. 

Der er derfor et presserende behov for at bryde tavsheden og indgå i en konstruktiv dialog med kræftpatienter om seksualitet, intimitet og parforhold for derigennem at forbedre livet som kræftoverlever. 

TÆTTERE PÅ - et nyt undervisningsprogram

TÆTTERE PÅ bliver et nyt undervisningsprogram, som er baseret på og inspireret af dine inputs og erfaringer. Vi forestiller os, at programmet skal være let tilgængeligt (kort og online), omfavne seksuelle udfordringer hos den "brede" gruppe af kræftpatienter og inspirere til, hvordan man bedst muligt får samtalen i gang. Programmet henvender sig til alle sundhedsprofessionelle og skal afslutningsvist afprøves af kræftsygeplejersker på Rigshospitalet. 

Bedste hilsner 
Cecilie Hoberg Madsen, læge ph.d.-studerende, cema@cancer.dk

Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning:
Pernille E. Bidstrup, psykolog, leder af forskningsteamet Psykologiske Aspekter af Kræft
Susanne Dalton, professor, forskningsgruppeleder i Dansk Forskningscenter for Lighed i Kræft (Compass)
Randi V. Karlsen, projektkoordinator

Aalborg Universitet, Klinisk Institut:
Christian Graugaard, professor ved Sexologisk Forskningscenter
Birgitte Schantz, lektor ved Sexologisk Forskningscenter og Forskningsenheden For Klinisk Sygepleje

Statens Serum Institut:
Morten Frisch, overlæge, leder af Projekt SEXUS, Afdeling for Epidemiologisk Forskning

Rigshospitalet, Københavns Universitetshospital:
Helle Pappot, professor ved Københavns Universitet, overlæge ved Afdeling for Kræftbehandling
Mille Guldager, post.doc, klinisk sygeplejespecialist, Afdeling for Kræftbehandling